Photovoltaic installer
Al 18.000
tevreden klanten !

Premies en hulpverlening in VlaanderenAlles weten over de toegekende steunmiddelen voor uw fotovoltaïsche investering in Vlaanderen

Het Vlaams gewest is van mening dat de efficiëntie van de moderne installaties voldoende is om de investering te rechtvaardigen, en dus geen groene certificaten.

Toch zal u hieronder uitleg vinden wat de oorzaak van het rendement is,  voor uw toekomstige installatie EN indien u reeds in het bezit bent van een installatie in Vlaanderen, uitleg over hoe u groene certificaten kan verkopen.


Samenvatting van de fotovoltaïsche voordelen


Elektriciteitsbesparing

Op elke kwh geproduceerd door uw fotovoltaïsche installatie, bespaard u
tussen 0,18 € en 0,22 €.

Voorbeeld : een productie van 5.000 kWu genereert een jaarlijkse besparing  tussen de 900 € en 1.100 € 


Gemeentelijke premies

Lijsten van gemeentelijke fotovoltaïsche premies  (premiezoeker.be)


Om u een idee te geven van de rentabiliteit van uw fotovoltaïsche installatie, afhankelijk van de regio waar u zich bevindt en verbruiksprofiel, volg dan de onderstaande link​.


Elektriciteitsbesparing

Vandaag, zijn de fotovoltaïsche systemen verbonden aan het netwerk, dit om omslachtige kosten te voorkomen die gebonden zijn aan het opslagen van elektriciteit. In feite kan het netwerk beschouwd worden als een grote batterij, die al de elektriciteit opslaat die niet onmiddellijk verbruikt wordt.

Nadat de installatie van de fotovoltaïsche panelen geïnstalleerd is, zal alles weer werken zoals voordien. Indien u op een gegeven moment meer energie (elektriciteit) produceert dan dat u verbruikt, zal deze overproductie  opnieuw geïnjecteerd worden in het netwerk dat als gevolg  uw meterteller omgekeerd zal doen werken. Anders gezegd, uw factuur zal dalen. 


Electriciteitsbesparing gelinkt aan fotovoltaïsche. Het is ook belangrijk om te benadrukken dat in geval van overproductie, over een periode van één jaar (dit wil zeggen als uw factuur negatief is) kan u eventueel uw overproductie aan een elektriciteitsleverancier verkopen.

Let op, dit is niet zeker omdat deze niet wettelijk verplicht is om uw overtollige elektriciteit te kopen.

Het is niet met het doel van overproductie dat u fotovoltaïsche panelen moet installeren maar wel het doel voor eigen verbruik.


⇒ Teneinde een optimale rentabiliteit te bekomen, raden wij aan geen te grote installatie te plaatsen. De beste berekening bestaat uit zo dicht mogelijk bij uw reële verbruik te komen.


Lijst van gemeenten die premies toekennen

Sommige gemeenten kennen nog premies toe aan hun inwoners, deze liggen tussen 200 € en 1.000 €. Deze moeten worden aangevraagd nadat uw fotovoltaïsche installatie is geïnstalleerd.  Deze premies zijn steeds zeldzamer want zijn minder om minder nodig om een goede rentabiliteit te garanderen. 

Hieronder zal u twee links vinden om te weten of uw gemeente premies toekend of niet voor fotovoltaïsche.  


Hoe uw groenestroomcertificaten verkopen ?Wanneer en hoe kunnen die groenestroomcertificaten bekomen worden?

Om uw groenestroomcertificaten (GSC) te verkopen, moet u wachten tot u minstens 1 volledig groen certificaat hebt. Met andere worden, we kopen u uitsluitend certificaten die volledig zijn en geen certificaten met komma’s.

Let op! Het is niet de VREG die uw groene certificaten overkoopt, maar wel uw netwerkbeheerder. Hieronder vindt u links om te weten wie uw netwerkbeheerder is.

Voor meer informatie, raadpleeg de site van VREG en van EANDIS.